Síguenos en Facebook web en Castellano Website in English Français web web en català
   »  Art I Cultura
L'art i la cultura del Marroc ofereixen tota la seva riquesa i esplendor als visitants.
L'art marroquí es manifesta de diferents maneres: catifes, peces de roba, joies, ceràmica, cuir, escultures, pintura i calligrafia. Al país se celebra un festival d'art un cop l'any per exhibir el talent dels seus habitants.

Artesania tradicional
L'artesania del Marroc ha passat de generació en generació, de pares a fills, amb molta cura per aconseguir peces de gran bellesa. Cal destacar-ne especialment la terrisseria, l'elaboració de catifes, els brodats, la cistelleria, el treball del cuir i la joieria.

Sens dubte es poden trobar les millors mostres de terrisseria a Fes i a Safi. A la primera per ser-ne la capdavantera, on es treballa especialment la ceràmica de color blau, i a Safi per ser l'hereva natural de l'anterior, tot i que a les peces que s'hi fan predominen el marró, el verd i el groc.

No obstant això, a ciutats com Azemmour, Marràqueix, Meknès, Rabat i Taroudant se'n poden trobar mostres en tosc fang vidrat o esmaltat, tot i que és cert que cada regió on es fa ceràmica, en fa dues menes de produccions: la purament ornamental i les que tenen una finalitat utilitària com transportar o conservar-hi aliments. Solen estar decorades amb figures geomètriques o simbòliques.
Pel que fa a les catifes sempre cal fer-ne distincions. En primer lloc, segons l'ús que en farem i on les posarem, dues condicions que influiran en la mida i en la composició del producte, que té a veure amb la trama i el nombre de nusos. I és que hi ha catifes rurals i de ciutat. Les més populars són les de ciutat, sobretot les que es fabriquen a Rabat, en les quals predomina el color vermell i les figures d'influència oriental.
Les anomenades catifes rurals o berbers, amb motius geomètrics, són mès bastes però més acolorides. S'hi troben les de l'Atles Mitjà, com les de Meknès, de fons acolorit, o les de Taza, de fons blanc i figures fosques; les del Gran Atles, de fina elaboració; les de Marràqueix, molt imaginatives, i les de l'est del país, de tons verds i blaus sobre fons fosc.

Al nord del Marroc, especialment a ciutats com Azemmour, Fes, Meknès, Rabat, Salé, Tetuan i Xauen, s'han dut a terme al llarg del temps tècniques de brodat diferents, segons diverses influències, el resultat de les quals tenen en comú els motius i la riquesa de colors.

La ciutat de Fes està especialitzada en els brodats de seda sobre lli i cotó i en els treballs amb fil d'or i vels de setí. Meknès és popular pels brodats amb colors suaus, mentre que a Rabat predominen els motius de l'herència d'Al-Andalus. Salé destaca per les formes i els dissenys dels motius i Azemmour pels brodats acolorits que serveixen de tapissos o per guarnir cortines.

La cistelleria del Marroc té per objectiu respondre a les necessitats ordinàries dels habitants del país. S'hi utilitzen materials com la palma, el jonc i la canya per fer mobiliari de jardí, llums, barrets i cistells que faciliten el transport de les compres.

Els articles de cuir d'aquest país són populars entre els turistes. Els treballs s'han anat sofisticant al llarg del temps de manera que no és gens complicat trobar-hi magnífics pufs, coixins, bosses, maletes, cinturons i caçadores. Abans només s'hi fabricaven selles de muntar, lloms per a llibres o babutxes.

La joieria bàsicament es fa amb or, tot i que la plata i les pedres precioses formen part d'aquest ofici tan antic practicat per un gremi que des de fa moltíssims anys habita els mateixos barris d'Es Saouira, Fes, Marràqueix, Rabat, Salé i Tànger.
La joieria berber rural només es fa amb plata. A Ouarzazat, Tazenakht i Talouin es poden trobar boniques peces fabricades per tribus berbers que en posen el preu a partir del pes i sense tenir en compte la qualitat o l'estètica de l'objecte. Els punyals corbats són realment admirables.

Altres Costums
Al Marroc és molt comú el regateig. Gran part dels marroquins hi tenen molta experiència.

Generalment, els habitants del país són persones hospitalàries, i acostumen a convidar a sopar els desconeguts com a mostra de cortesia.

D'igual manera que al Japó i a d'altres paisos orientals, els marroquins es treuen les sabates quan entren a casa seva.

La majoria dels marroquins no utilitzen coberts per menjar, sinó que ho fan amb les mans. Sempre es fa servir la mà dreta, ja que es considera incorrecte fer-ho amb l'esquerra.

Les mesquites al Marroc són llocs molt particulars, i només poden entrar-hi els practicants de la religió musulmana.

Al visitant només se li permet visitar les runes de les mesquites que ja no s'utilitzen.
Per fer fotografies de locals, cal demanar permís, ja que fer fotografies sense permís pot ser ofensiu, especialment a les zones rurals. Sí que està permès, però, fer fotografies a persones amb les quals s'ha tingut una determinada confiança. Tradicionalment, es poden veure homes caminant lliurament pels carrers, mentre que les dones es fan càrrec del control de casa seva. Això vol dir que no és habitual veure dones als cafès i restaurants.
Marroc a la Carta
Marroc a la Carta

El Millor del Marroc ofereix la possibilitat de CREAR LA SEVA PRÒPIA RUTA . Indiqui'ns dels camps mostrats a continuació, que tipus de ruta li agradaria fer i ens posarem en contacte amb vostè per oferir.
Crear Ruta
Mapa Marruecos

Inici      ::      Marroc a la Carta      ::      Nostres Rutes     ::      Contacte
Tel: +34 650 204 542 :: Email: info@lomejordemarruecos.com
Síguenos en Facebook Síguenos en Facebook Síguenos en Pinterest Síguenos en Youtube
Visitar CTA